Jälkihuollosta yleisesti
Hyvinvointialueilla on velvollisuus järjestää jälkihuoltoa sijaishuollon päättymisen jälkeen (viimeistään kun lapsi täyttää 18 vuotta) ja avohuollon tukitoimena tapahtuneen sijoituksen päättymisen jälkeen, jos sijoitus on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään puoli vuotta ja kohdistunut lapseen yksin. (lastensuojelulaki 75§)
Jälkihuollon tukitoimet mietitään jokaisen lapsen ja nuoren yksilöllisen tilanteen mukaan - mitkä tahansa sosiaali- ja terveyspalvelut ovat käytettävissä ja niistä voidaan yhdistellä sopiva paketti nuoren kokonaisvaltaiseksi tueksi. Jälkihuollon tavoitteena yleisesti on tukea nuoren itsenäistymistä auttamalla häntä saavuttamaan riittävät valmiudet itsenäiseen arkeen ja aikuisuuteen.
Jälkihuolto Lossin tuetussa asumisessa
Lossin tuettu asuminen on hyvä vaihtoehto jälkihuollon toteuttamiselle erityisesti sellaisille 18 vuotta täyttäneille nuorille, joilla on neuropsykiatrisia ominaisuuksia, mielenterveyden häiriöitä tai traumaattisesta elämänhistoriasta johtuvaa oireilua. Lossissa nuoren tukena on moniammatillinen joukko turvallisia aikuisia: 2 sosionomia, 2 psykiatrista sairaanhoitajaa, lähihoitaja, toimintaterapeutti ja psykologi. Lossilla on myös oma sopimuslääkäri, joten saamme tarvittaessa nopeastikin psykiatriaan erikoistuvan lääkärin ohjeita ja kannanottoja esimerkiksi kriisitilanteissa tai nuoren voinnin muuttuessa.
Ei vain asunto vaan asumista, jolla on tavoitteet
Tuettua asumista toteutetaan tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Meille on tärkeää, että nuori saa rauhassa muodostaa itsenäisestä elämästään omien arvojensa ja toiveidensa mukaista. Voimme olla nuoren tukena muun muassa ohjaamassa arjen taitojen ja rutiineiden harjoittelussa, antamassa tietoa ja pohtimassa apukeinoja erilaisissa haastavissa tilanteissa, tutkimassa omien piirteiden ja ominaisuuksien vaikutusta arkiseen pärjäämiseen ja opiskelukykyyn, ohjaamassa rahankäytössä, varmistelemassa heräämistä ja lääkehoidon toteutumista, henkisenä tukena ja "ulkoisena kovalevynä" asiointikäynneillä, pohtimassa kaveri- tai perhesuhteiden kiemuroita. Kaikista tukitoimista sovitaan nuoren kanssa ja kaikkia tavoitteita ei tarvitse edistää yhtäaikaisesti.
ASUMISEN KUSTANNUKSET
Asunnon vuokra on 481 eur/kk ja lisäksi vesiennakkona laskutetaan 24 eur/kk. Näihin voi normaaliin tapaan hakea asumistukea Kelasta. Asumisen kustannuksia tulee nuorelle lisäksi sähköstä ja kotivakuutuksesta.
Tuetun asumisen palvelusta maksaa hyvinvointialue erillisen hinnaston mukaisesti.